Google+

И ове недеље одржани превентивни прегледи у Општој болници у Сомбору

У недељу, 14.07.2024. у оквиру акције Министарства здравља РС, у периоду од 8 до 17 часова, у Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор организовани су превентивни прегледи.

Сви грађани, и они без здравственог осигурања, били су у прилици да без заказивања и упута, обаве преглед код специјалисте ендокринологије, ураде ултразвук штитне жлезде, али и измере крвни притисак, ураде ЕКГ и провере ниво шећера у крви и комплетну крвну слику у лабораторијама.

Том приликом, у нашој установи, прегледано је укупно 81 пацијент и урађено: 67 ултразвучних прегледа штитне жлезде, 57 интернистичких прегледа; ЕКГ и контрола крвног притиска као и 63 лабораторијске анализе комплетне крвне слике и нивоа шећера у крви.

И овога пута, сви пацијенти код којих је уочена неправилност приликом прегледа или у резултатима, одмах су упућивани на даљу дијагностику. Од укупног броја прегледаних пацијената, 42 је упућено на допунску дијагностику: 1 пацијент хематологу, 1 на Одељење за ухо, грло и нос, 17 на даљу ендокринолошку дијагностику, 8 кардиологу, 7 на даљу дијагностику ЕХО срца и холтер, 2 неурологу, 1 ортопеду, 1 дерматологу, 1 гинекологу и 2 су упућена на хитну дијагностику: РТГ плућа и срца и ултразвук абдомена.

Лабораторијским анализама, код 16 пацијената су уочене повишене вредности глукозе у крви, од тога 2 новооткривена, док је код 1 пацијента повишене вредности лимфоцита и 1 је анемичан.

Министар здравља у Влади Републике Србије, др Златибор Лончар, захвалио је свим грађанима који су и данас указали поверење својим лекарима, и у некој од 160 здравствених установа проверили своје здравље, као и лекарима, који су и овога пута максимално одговорно и апсолутно професионално обавили прегледе грађана.