Google+

Општој болници Сомбор додељено 60.432.000,00 за набавку нове опреме

У петак, 02.08.2024., председница Покрајинске владе, Маја Гојковић, уручила је уговоре за 72 здравствене установе за које је по конкурсу за финансирање и суфинансирање изградњу, одржавање и опремање здравствених установа у Војводини, из покрајинског буџета издвојено 1,36 милијарди динара. Додели уговора присуствовао је и Покрајински секретар за здравство, др Милан Попов.

Председница владе упутила је захвалност запосленима у здравственом сектору зато што свакодневно, безрезервно, пацијентима пружају своје услуге и знање том приликом истакла: „За целокупни систем здравствене заштите изузетно је важно то што је Покрајинска влада и ове године определила средства здравственим установама, чиме се обезбеђује њихово боље функционисање. Конкретна подршка у развоју сваке установе понаособ, огледа се управо у уговорима које данас додељујемо и на овај начин показујемо колико бринемо и о здрављу свих наших грађана и о запосленима у сектору здравства. Пред нама је још доста посла, постоји много ствари на којима морамо заједнички да радимо, стога ће у периоду пред нама подршка здравству остати као један од најважнијих приоритета Покрајинске владе“.

Том приликом Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор додељени су уговори у укупном износу од 60.432.000,00 динара за набавку:

  • Дигиталног мамографа, премиум класе, са томосинтезом, аквизиционом и дијагностичком радном станицом и пакетом напредних софтверских алата, за потребе Радиолошке службе
    Радиолошка служба Опште болнице Сомбор има аналогни мамограф стар 15 година који је 2011. године дигитализован. Овако застарео уређај није у могућности да прати нове дијагностичке протоколе. За неометан, функционалан рад и премену најсавременијих дијагностичких протокола у домену радиологије средствима опредељеним за ову намену набавиће се дигитални мамограф са томосинтезом која ће омогућити да се код свих суспектних промена на дојци добије више информација како би се дијагностиковале и најмање туморне промене. Уређај ће обезбедити мању изложеност дози зрачења, већу резолуцију и већи динамички опсег, имаће нове, напредне софтверске алате, као и техничко решење за умањење бола а пружање максималног скринига дојке.
  • Набавку ендоскопа за колоноскопије и гастроскопије за постојећи видео процесор произвођача “Olympus“ за потребе Ендоскопског кабинета Одељења за хирургију
    За премену најсавременијих протокола у домену колоректалне хирургије и дијагностику дигестивног тракта биће набављени нови ендоскопи за гастроскопију и колоноскопију за постојећи процесор, како би се наставио неометан, континуиран рад. Радни век ендоскопа је ограничен и уочена је потреба за занављањем ове опреме.
  • Набавка холтера за снимање 3-каналног и 12-каналног ЕКГ, холтера за континурано праћење притиска и радне станице са софтвером за анализу и могућности умрежавања Опште болнице Сомбор са терцијарним утановама
    Холтер ЕКГ мониторинга откривају бројне поремећаје не само у срчаном ритму, већ и у развоју исхемијских и метаболичких поремећаја. Индукују се и код болесника ради процене праћења дејства терапије. Уочена је и потреба и за набавком холтера за снимање 3-каналног ЕКГ-а у континуираном трајању до 30 дана који има могућност вишедневног праћења пацијената што представља оптимални начин за детекцију поремећаја срчаног ритма, пауза, свих врста блокова, праћење динамике СТ сегмента, рада пејс мекера и остало.
    Холтер крвног притиска омогућава 24-часовну дијагностичку методу у сврху отривања проблема са притиском, односно повишеним крвним притиском.
    До сада, наша установа, није била директно умрежена са институтима и клиникама за кардиоваскуларне болести. Набавком радне станице са софтвером пружа се могућност консултација са колегама у циљу обезбеђења адекватне терапије и даљег плана лечења као у и спровођењу и откривању симптоматске и асимптоматске коронарне болести.
  • Набавка инфузионих пумпи, грејача крви и инфузионих раствора за потребе операционог блока и интензивних јединица Опште болнице Сомбор
    Свакодневна је потреба за тачним и контролисаним инфудовањем волумена како средње и велике брзине протока тако и за мале протоке; од инфузионих раствора, крви преко лекова са програмима који израчунава тачну количину и концентрацију лека у плазми или на месту ефекта, највише у јединицама интензивне неге и у операционим салама. Уједно, наша установа тежи умрежавању, дигитализацији и стандардизовању протокола лечења самим тим се указала и потреба за набавком адекватне опреме.
  • Замена и надоградња централног сервера PACS – система за архивирање радиолошких слика и конфигурисање ISSA PACS радних станица за потребе Службе за радиологију Опште болнице Сомбор
    Локални радиолошки информациони систем PACS – систем за архивирање свих радиолошких слика осим што се користи у Служби за радиологију уједно се користи и за преглед, анализу и повлачење свих снимака на остала Одељења и Службе Опште болнице Сомбор. У просеку, дневно на постојећи сервер PACS система пошаље се 15.000 слика и исти тај број архивира. Свака здравствена установа је у законској обавези да архивира-чува снимке свих пацијената који су снимљени у радиолошкој служби те се инвестира у замену, надоградњу и конфигурисање централног сервера PACS система као и постојећих ISSA PACS радних станица у Служби за радиологију Опште болнице Сомбор.

В.д. директора Опште болнице Сомбор, др Драган Растовић, овом приликом захвалио се на додељеним, значајним средствима за нашу установу. Сваке године планирају се приоритети у набавци нове и занављању и поправкама постојеће медицинске опреме. Током године, често долази до потребе за хитним, непланским интервенцијама на поправци медицинске и немедицинске опреме који значајно утичу на текући план. Само за ову годину од Покрајинског секретаријата за здравство опредељено је преко 34.200.000,00 дин за хитне и капиталне поправке у Општој болници Сомбор. На то је немогуће утицати и управо из тог разлога улажу се значајни напори за набавком нове медицинске опреме како би се избегли чести кварови а уједно да би се обезбедио неометан, континуиран и функционалан рад и премена најсавременијих дијагностичких протокола као и увођење нових медицинских процедура.